El lector de revistes opina i recomana… PARATGE

Sortosament les persones no podem abastar tot el coneixement tot i tenir prou capacitat per poder assimilar tot allò que encara desconeixem, és per això que de vegades sortim de la nostra zona de confort i tenim prou capacitat per a sorprendre’ns amb disciplines que no imaginàvem que tinguessin tanta fondària.

Quins tenen l’amabilitat de seguir (i llegir) aquest bloc, potser recordaran que fa un temps comentàvem la revista EMBLECAT, dedicada els emblemes i ho fèiem amb complaença en comprovar que hi ha matèries que defugen la comercialitat i que tenien un ampli recorregut. Bé, doncs, aquest mateix criteri podríem aplicar a la revista que portem avui: PARATGE.

PARATGE és una revista anual que edita la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliaria (SCCHSVN). Aquesta Societat va ser fundada l’any 1983, amb la voluntat de divulgar l’estudi d’aquestes disciplines, mitjançant cursos, conferències, visita a exposicions i col·laboració amb entitats d’interessos similars. Te la seu a Sant Cugat del Vallès, www.scgenealogia.cat.

L’exemplar que hem llegit és el corresponent a l’any 2021, número 34. En ser anual té el gruix d’un llibre, 271 pàgines, i el seu contingut aplega no pas articles, sinó estudis de les matèries ja descrites anteriorment. Tot seguit mostrem el sumari d’aquest volum:

  • Els goigs com a font d’informació de dades històriques i genealògiques – Joan Riart i Vendrell
  • Can Cuiàs de Sant Just Desvern. 1r premi Ramón Rovira – Olga Sbert i Pérez i Raimon Masdéu i Térmens
  • Història del asentamiento del troncal familiar Andreu en el Norte de Méjico: un linaje de tejedores de lana i lino (1904 – 1941) – Carlos Adrián Casas Ortega
  • Un episodi de repressió de la Guerra dels Segadors – Avel·lí André i Gabian i Jordi Lleonart i Aliberas
  • Manuscrits de l’arxiu dels marquesos de Santa Maria de Barberà i de l’arxiu històric de la ciutat de Barcelona – Seminari permanent de Paleografia
  • Órdenes de cavalleria en Barcelona. Memoria material e inmaterial. Turismo cultural – Borja de Querol de Quadras
  • De la mort ab intestat a la subhasta intrafamiliar a principis del segle XX. Castellar de la Ribera, Solsonès – Joan Riart i Vendrell

Aquest contingut s’il·lustra amb fotografies que el donen suport.

Si em reflectit l’índex de la revista PARATGE, és fi i efecte es pugui copsar que aplega treballs d’investigació , recerca i anàlisi que converteixen aquesta publicació en una referència dels temes que s’hi recullen i que va més enllà de la divulgació puntual sinó que pretén una perdurabilitat en el temps.

Per acabar, remarcar la seva acurada edició, les fotografies i les il·lustracions són nítides i a color, la lletra i l’espai interlineal fan de bon llegir i el paper setinat ajuden que la lectura de PARATGE ens sigui prou atractiva.

  • Text i Fotografia: Sílvia Fortuny
Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *