Entrevista a Hellena Cardús directora de Catalonia Magazine

El món de comunicació contemporani no té fronteres. És molt important utilitzar les eines d’avui per promoure Catalunya

hellena

Hellena Cardús va néixer a Barcelona i al poc temps la seva família va emigrar a Houston on va viure la seva infancia. Durant 1977 i 1983 va ser directora de programació, implementant i publicant diversos manuals sobre LIBRUNAM (sistema de base de dades per llibres, tesis, i col·leccions d’art del Sistema de Biblioteca Central de la UNAM de Mèxic) i treballà com a consultora per a grans empreses. Es va fer càrrec del Comité de Joventut de l’American Institute for Catalan Studies (AICS) i editora i traductora del butlletí Catalonia Today. El 2003, la Junta d’aquesta entitat la trià Presidenta. L’AICS és una organització cultural sense ànim de lucre amb més de 300 membres que promou la cultura catalana als Estats Units. Tradueix i publica traduccions d’obres catalanes, organitzen actes culturals, visites d’artistes i músics catalans i la fira Books & Roses per la Diada de Sant Jordi a Houston.

catalonia-magazine-4catalonia-magazine-9Catalonia és una revista trimestral dirigida al món de parla anglesa per donar a conèixer Catalunya. L’equip el composen l’editora en cap Roslyn Smith; l’editor creatiu Jordi Guillem, l’enllaç cultural i redactora Mayte Duarte i altres redactors puntuals. Les seccions inclouen temes d’actualitat, història, política, personalitats destacades, influències catalanes als EUA, ciència, gastronomia, literatura i patrimoni. Articles en català i anglès.

Quins han estat els seus projectes editorials?

Durant els anys a Mèxic: “El sistema automatitzat per a Biblioteques LIBRUNAM” (1982); “Prospectiva de servicios a partir de la base de datos LIBRUNAM” (1983), a  Encuentro de Bibliotecarios de la Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Secretaria General Direccion General de Bibliotecas.

Durant els anys a USA: editora i traductora a Catalonia Bulletin an AICS Biannual Publication, Houston 1983-2002; traducció de: The Catalan Nation and Its People de Josep Carner-Ribalta (1995) i Uncertain Glory de Joan Sales (2003); Josep Tero Music Anthology (2008); i, publisher a CATALONIA magazine, AICS, Houston, 2014-2016.

-Parli’ns dels orígens de la revista. Què és el que us va moure a encetar aquest repte?

Catalonia començà a publicar l’any 2013 a través d’AICS per donar a conèixer Catalunya en tots els àmbits.

Quin perfil de lector te la vostra publicació?

El nostre lector habitual és nord-americà d’Estats Units, Canadà o d’Austràlia i té un gran interès per la cultura catalana.

Com s’escullen els temes i els col·laboradors?

Una miríada de temes són seleccionats per la nostra redacció als EUA i a Catalunya per cobrir els diferents aspectes de la cultura catalana. També escollim escriptors i personalitats experts en el seu camp per a ser entrevistats.

-Com assumiu l’era web?

Proporcionem una còpia en línia per a qualsevol persona que li pugui interessar mitjançant la nostra pàgina web i els mitjans socials com ara Facebook i Twitter.

-Com veu el futur de les publicacions periòdiques en paper?

Tot i que creiem que les còpies electròniques del nostre butlletí de notícies es distribueixen àmpliament, és del nostre interès publicar còpies en paper fent-les arribar a institucions i biblioteques nord-americanes per obrir nous centres de distribució.

-I el futur de les digitals?

Tenen un llarg recorregut, no podem oblidar que a més de facilitar l’accés arreu del món, ho fan instantàniament.

-Quina realitat viu, ara per ara, el sector revister a EEUU.

La tendència general es avançar cap el format electrònic, encara que les noves publicacions es beneficien d’edicions preliminars en paper.

Quins canals de distribució i difusió feu servir.

Social Media, web, blog, institucions catalanes en la Federació Catalana de Nord Amèrica i mitjans governamentals així com les Institucions culturals catalanes.

Quines revistes s’enduria a una illa deserta?

Catalonia Magazine, evidentment.

-Quines altres revistes ens recomana i per què?

En general m’interessen revistes que exploren diferents estils de vida a tot el món, combinats amb diferents aspectes: musicals, culinaris, de salut natural i culturals. I recomanaria publicacions com ara Auriga, publicació catalana dedicada a la divulgació del món clàssic i greco-romà, National Geographic, Conde Nast Traveler, Destinations, Mood (Food and Music) magazine.

-Què és el millor de la seva feina?

La col·laboració entre Houston i la nostra oficina a Catalunya, la participació en el procés d’entrevista i l’escriptura creativa. Tenim un gran equip!

-Voldria afegir o recomanar alguna cosa…

El món de comunicació contemporani no té fronteres. És molt important utilitzar les eines d’avui per promoure Catalunya.

Moltes gràcies per atendre’ns i molts èxits i continuïtat a Catalonia Magazine.

 

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *