Presentem un pòster a les JCID!

El 23 i 24 de maig van tenir lloc les 17es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació (JCID), organitzades pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya i enguany celebrades al Born Centre de Cultura i Memòria i al Centre Cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona.

Una representació del nostre Grup de Treball va assistir-hi: vam tenir l’oportunitat de veure’ns, posar-nos al dia i conèixer múltiples experiències, innovacions i bones pràctiques que s’estan portant a terme a les biblioteques de Catalunya i de més enllà.

Però això no és tot! El Grup de Treball hem participat activament a les JCID: hem presentat el pòster “Diaris i revistes a Catalunya, 2018-2022”. Aquest pòster recull les dades més rellevants de l’article “Diaris i revistes: panoràmica editorial i d’audiències a Catalunya (2018-2022)”, publicat dins del volum 8 (2023) de l’Anuari de Biblioteques, Llibres i Lectura (Universitat de Barcelona; en curs de publicació).

El divendres 24 de maig al matí vam formar part de la sessió “Contrarellotge de pòsters”, durant la qual es van fer presentacions breus de sis pòsters a la Sala Noble del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Durant la resta de les JCID, el nostre pòster va estar exposat a l’entrada de la Sala Calidoscopi del Centre Cívic.

La trajectòria del pòster no ha fet més que començar! En els propers mesos s’exposarà a les biblioteques on treballen les persones del Grup, i no descartem portar-lo a futures jornades i altres esdeveniments.

ACTUALITZACIÓ a 7 de juny de 2024: Podeu descarregar el pòster (en PDF) a la pàgina web de presentacions de les JCID del dia 24 de maig.

Enllaç directe de descàrrega

Share

Diaris i revistes: panoràmica editorial i d’audiències a Catalunya (2018-2022)


Us presentem un article ben especial per a nosaltres:
Diaris i revistes: panoràmica editorial i d’audiències a Catalunya (2018-2022), un document de treball sobre els diaris i revistes publicats o distribuïts a Catalunya durant els anys 2018-2022 que s’ha publicat al vol. 8 (2023) de l’Anuari de Biblioteques, Llibres i Lectura.
A través de la proposta al Grup de Treball per part dels seus editors, Lluís Agustí i Maite Comalat, a qui aprofitem per agrair la confiança dipositada en el Grup, la Meritxell Albet, la Mònica Gonzàlez, la Gemma Nández i la Marta Perpiñán es van posar en marxa per a la seva redacció.

Descobrireu les capçaleres que han nascut i les que han desaparegut durant aquests cinc anys i l’anàlisi dels factors que han pogut influir en tots els canvis durant el període.
Us convidem a fer-ne una lectura i esperem que us sigui d’utilitat i d’interès!

Share

Renovem el nostre blog!

icona de blog amb el logo del grup de treballVam començar a publicar aquest blog l’octubre de 2010, amb la finalitat de convertir-lo en un mitjà d’expressió del grup de treball i en un espai on explicar les nostres activitats, a més de compartir notícies i recomanacions relacionades amb el món de les publicacions en sèrie.

Han passat més de dotze anys des d’aleshores, i hem considerat que havia arribat el moment de fer un rentat de cara al blog. Per això hem escollit una nova plantilla, més moderna i minimalista, i hi hem migrat tots els continguts.

Estem acabant de descobrir les possibilitats d’aquesta nova plantilla i de posar-ho tot en ordre, així que si veieu res fora de lloc us preguem que no en feu gaire cas!

Esperem que us agradi el nou disseny del blog i aprofitem per desitjar-vos un bon any nou.

Share

Bye bye 2020!

Volem tancar aquest 2020, un any dur i complicat per a tothom, amb aquest post per acomiadar l’any.
El passat febrer el nostre grup va fer 10 anys. Tot el nostre entusiasme del començament d’aquest any se’l va emportar el coronavirus amb la pandèmia però el que no ha aconseguit és que deixem d’estar al peu del canó fent tot el que hem pogut des de casa. Aquí doncs en teniu un tastet, perquè dia a dia hi som i estem al vostre costat per donar-vos el suport “revistero” que necessiteu!

  1. Vam començar l’any planificant la festa del desè aniversari amb tota la il·lusió, entusiasme i força per celebrar que el Grup segueix unit després d’una dècada!
  2. Ens vam trobar en reunions en línia per parlar dels nostres objectius del 2020 així com de la situació a causa de la pandèmia a les biblioteques i centres, en especial pel que fa a la rebuda de revistes i temes relacionats.
  3. Vam assistir a la Jornada de Revistes de RACO: Qualitat i visibilitat de les revistes, organitzada pel CSUC, CRICC (UB), IEC i AQU Catalunya, on ens va quedar molt clar que les revistes tenen futur!
  4. Estem el més actius que podem al nostre compte de Twitter @GTSerie, fent tuits i retuits sobre tot el que tingui a veure amb revistes.
  5. Hem entrevistat Arnau Barquer, coordinador de Catarsi Magazin, i Josep Maria Dacosta Oliveras (Daco).
  6. Hem visitat algunes exposicions on les revistes han estat protagonistes o han il·lustrat la mostra com a font d’informació. Trobareu les cròniques al nostre Blog sota l’etiqueta Exposicions.
  7. Hem anat registrant amb alegria el naixement de revistes i amb tristesa les que s’han deixat de publicar:
    • Naixement: Deriva (gener), Forbes Women (març), El Víbora (abril), Diari de Barcelona (abril), Papersllull (maig), ADN (maig), Sobiranies (juny), Àrnica: revista naturalista (juny), Banipal (juliol), Fila Zero (novembre), Arrels (novembre), Feyna: revista col·lectiva de l’Associació Il·lustradors de Tarragona (desembre).
    • Deixen de publicar: Nursing (ed. espanyola), Rockdelux (maig), Cuore (juliol), Stilo (juliol), Agora de enfermería (desembre).

No ens oblidem de donar les gràcies per la feina feta a la Junta del COBDC (2016-2020) així com de donar la benvinguda a la Nova Junta del COBDC!

Desitgem tancar aquesta etapa del 2020 i començar amb molta il·lusió un nou número, el 2021!

Molt bon any, molta salut i gràcies per ser-hi!!

“Capa de revista antiga | edição de Natal | 1922 | old portuguese magazine cover | Christmas edition” per Hemeroteca Municipal de Lisboa (Portugal)
amb llicència CC BY-NC-SA 2.0
“New Year’s Vector” per sjrankin
amb llicència CC BY-NC 2.0
Share