Sep 13

Jornada Tècnica convocada per GrandIR , Programa,  Lloc i data:Universitat Oberta de Catalunya, 6 de setembre de 2012

Resum:

Martin Fenner presenta el projecte ORCID (Open Researcher and ContributorID) com un sistema d’identificador global d’autors, on cada investigador podrà crear un orcid gratuïtament  i  alhora podrà incloure els seus treballs científics i reclamar l’autoria de la seva obra. Les dades seran públiques o privades, d’acord amb la decisió de l’autor i interoperables amb altres sistemes interessats.  La implementació del sistema serà més fàcil per a les institucions que gestionen CRIS (Current Research Information System). A hores d’ara alguns centres ja estan testejant el sistema. El projecte es llançarà el proper  15 d’octubre i els seus creadors estan a l’espera de quants autors s’enregistraran.

Amanda Hill, The Name projecte, exposa la situació a l’UK on es va dissenyar un sistema nacional per identificar als seus investigadors i institucions científiques per solucionar els problemes d’ambigüitat i duplicitat. Aquesta sistema està basat en la qualitat de la dada.  Les fases del procés per subministrar les dades són: a) recaptació  automàtica de catàlegs, repositoris, altres, b) personal de la biblioteca contrasten dades, c) previsió en un futur que els autors actualitzin la seva informació. ORCID podria suposar la globalització europea  del sistema local.

Geral J. Lawson, NERC, indica la necessitat d’identificar la font de finançament i el número de la subvenció en relació a les publicacions que es realitzen. Ressalta la importància que té que el sistema informi sobre la identificació de la institució de l’inversor i la subvenció (Funder ID i GrantID),  perquè totes les dades aporten informació de la carrera de l’investigador i a les agències de finançament els faciliten fer informes,  controlar  resultats, etc.  L’informe d’EuroStat 2012 indica que hi ha aproximadament un total 1.54 milió d’investigadors i això és un repte per a ORCID.

David Arellano, FECYT, inicia l’exposició presentant els problemes d’identificadors a  determinats apartats del CVN (Currículum Vitae Normalitzat). Les iniciatives del 2008 i 2010 d’aquest projecte s’han anant resolent satisfactòriament amb identificadors de diferents apartats com el d’organismes, el de títol, etc. El projecte ORCID neix al 2011 i es pensa que podria solucionar el problema d’ambigüitat de l’identificador d’autor/investigador ja que ORCID el genera.

Philip Purnell, Thomson Reuters, mostra el seu identificador personal de ResearcherID i les avantatges que té per localitzar la seva bibliografia en la base de dades Web of Knowledge.  El perfil del Researcher ID pot ser descarregat a ORCID al estar sincronitzats ambdós sistemes.  Thomson Reuters és l’empresa que ha cedit el software però l’identificador d’ORCID és independent de ResearcherID. Si el projecte triomfa,  es podrà incloure el camp orcid a les interfícies de consulta dels productes dels principals proveïdors d’informació.

Elvira Santamaria
Més informació:
-Baiget, T. “Format d’un orcid”. IWETEL: http://bit.ly/Nk8RZj[data. [Data de consulta 10/09/2012]
-García-Gómez, C. “ORCID: un sistema global para la identificación de investigadores”. El profesional de la Información [Internet] .  2012;21(2):210-212.http://www.elprofesionaldelainformacion.com/contenidos/2012/marzo/14.pdf . [Data de consulta10/09/2012]

Leave a Reply

preload preload preload