En el blog del GICS, s’ha parlat diverses vegades sobre Zotero, s’ha comparat amb altres gestors bibliogràfics, s’han fet xerrades, etc.
Avui us vull explicar com l’he incorporat jo a la feina diària, i com agilitza tot el procés del SOD.
Es tracta d’aprofitar l’opció de “groups” dins Zotero.
Posem pel cas que un usuari de la biblioteca ha fet una cerca, i la té entrada al Zotero del seu ordinador. Cal que entri a la web de Zotero, amb el seu nom d’usuari, creï un grup i faci la sincronització, per tal que el que ell té al seu ordinador li passi també a la web. En l’ordinador, apareixerant dues branques : “Mi biblioteca” i “Group Libraries” amb el nom del grup creat:
Per omplir la carpeta del grup, només cal que traslladem (arrastrant amb el cursor, o bé fent un “Tallar – enganxar”) les cites de la nostra cerca prèvia a la nova carpeta del grup.
Un cop tinguem la carpeta del grup plena, podem convidar al bibliotecari-documentalista-gestor d’informació…, per tal que vagi introduint el text complet a cada una de les cites.
Sinó teniu a Zotero la sincronització automàtica, és convenient anar sincronitzant manualment de tant en quan per tal que els pdf quedin arxivats a la web. L’avantatge és que si la cerca s’ha fet en bases de dades internacionals, al clicar sobre el títol de la cita dins el Zotero, ja s’obre el Pubmed o el Sciencedirect.
Un altre avantatge és que és pot convidar a més investigadors, i tots poden accedir tant a les cites com al document complet. És important a l’hora de crear el grup, que aquest sigui “Privat” (és una de les tres opcions que dóna Zotero al crear els grups) ja que sinó, no permetrà que és puguin pujar els articles a text complet. Igualment, la resta de membres del grup, poden afegir bibliografia o texts complets si disposen d’ells.
Darrerament ho he utilitzat amb diversos grups de treball i tots queden molt satisfets amb el sistema.
Espero que us sigui profitós.
Carme Pérez-Ventana O.