Jun 22

El passat 31 de maig, Elsevier va organitzar la presentació de la seva nova plataforma de coneixements clínics “Elsevier ClinicalKey“.

Arrel d’aquesta presentació, hem pensat que seria interessant fer una comparació a banda i banda d’aquests motors de cerca mèdica i les seves eines de bases de dades per ajudar a decidir en els nostres centres quin dels dos satisfaria millor les necessitats dels nostres usuaris.Per tal de començar a valorar-ho hem fet una adaptació de la font original de P. Cerrato a InformationWeek-Healthcare que podeu consultar aquí.

A l’abril, Elsevier va llençar un motor de cerca combinada i una base de dades creada amb la part clínica del seu propi fons, per ajudar els metges diagnosticar i tractar una varietat de trastorns. ClinicalKey, en fase beta fins ara, ofereix accés a totes les revistes i llibres de text, juntament amb un motor de cerca potent i altres materials (imatges, etc.).

Durant la presentació, es va argumentar que ClinicalKey i UptoDate podrien “semblar-se”.

Els dos motors de cerca tenen una gran col·lecció de recursos. ClinicalKey es nodreix de la biblioteca mèdica d’Elsevier, que ofereix accés al text complet de més de 500 revistes, 900 llibres i 2.500 vídeos de procediment. Desafortunadament, no es pot accedir al text complet de les revistes que Elsevier no publica, incloent alguns dels més importants com el Journal of the American Medical Association i el New England Journal of Medicine.

UptoDate s’acosta a l’educació mèdica de manera diferent. En lloc d’oferir als lectors l’accés directe a les revistes i llibres de text, la seva base de dades consta dels exàmens originals de la literatura mèdica escrita per més de 4.800 experts amb els que es contrauen. Les revisions cobreixen més de 9.000 temes, que abasten al voltant de 97.000 pàgines de text en 19 especialitats.

La diferència en els enfocaments de les dues companyies és digne d’una mirada de més a prop. La rellevància d’UptoDate radica en el fet de que són els seus autors experts els que han de mirar tota la investigació feta en les revistes, i després sintetitzar-la en revisions que resumeixen l’enfocament més útil per al diagnòstic i tractament.

ClinicalKey, per contra, ofereix un enfocament més global, ja que proporciona un munt d’articles de revistes, capítols de llibres de text i videos que l’usuari final pot triar. El desavantatge es que l’usuari ha de processar totes aquestes dades, i decidir quins articles de revistes i capítols de llibres vol llegir, la majoria dels experts són autoritzats.

No obstant això, ClinicalKey ofereix una alternativa que competeix directament amb UptoDate. Els lectors tenen l’opció de fer clic als recursos “First Consult” del filtre, que crida a una revisió original de la literatura mèdica sobre el tema per experts en la matèria.

Per altra banda, una de les característiques que promociona UptoDate és l’actualització dels seus continguts. Per exemple, una revisió d’hipertiroïdisme feta al juny de 2012 es va actualitzar per última vegada pels seus experts el mes de maig.

Un avantatge que ofereix ClinicalKey, és el seu “Smart Content” (contingut intel·ligent), una col·lecció exhaustiva d’etiquetes de taxonomia medica (EMMeT) que proporciona als usuaris un plus, ja que es basa en el “Sistema de Lenguaje Médico Unificado” (UMLS, Unified Medical Language System) en contra de la capacitat de cerca tradicional que te Uptodate. El que fa que les cerques siguin molt intuïtives.

En el ClinicalKey, es poden mirar les referències dels llibres de text, revistes, “First Consult”, guies de pràctica clínica, assajos clínics, o imatges, i també anar a Medline, que proporciona una bibliografia dels articles pertinents. Aquests articles no estan a text complert a no ser que el centre tingui la subscripció feta amb l’editor pertinent, cosa que s’ha de completar amb alguna eina linkresolver.

ClinicalKey no només proporciona l’opinió dels experts actualitzada, si no que també posa a disposició de l’usuari una gran col·lecció de revistes i capítols de llibres de text per als metges que tenen temps i ganes d’aprofundir. A més, té una llarga llista d’etiquetes i filtres.

Esperem que aquesta minsa comparativa us hagi resultat útil.

Marcos Catalán Vega i Eva Salas Olle

2 Responses to “Motors de cerques mèdiques: ClinicalKey vs. Uptodate”

  1. admin says:

    Molt interessant aquesta entrada. Suposo que com sempre caldrà conèixer les dos alternatives i segons les seves “prestacions” seran més emprades segons les necessitats de l’usuari final. Per una part la consulta de text original tant bon punt fas la cerca és molt útil, però clar ens estem restringit a una sola “font”… d’altre banda, poder disposar de les revisions d’altres expert suposa també una “feina feta” que estalvia molt de temps!!!

    Marta Miquel

  2. Marta Miquel says:

    També l’hem posat “a prova” en el nostre bloc !!

    http://blogs.uab.cat/cuidabloc/2012/06/08/probando-probando-clinicalkey/

    Marta Miquel

Leave a Reply

preload preload preload