Sense categoria - Visites professionals

El MACBA: centre d’informació especialitzat en art contemporani

Dimecres 9 d’abril, el Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya va organitzar una visita al centre de documentació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Les bibliotecàries que ens van ensenyar els espais i fons van ser la Marta Vega i l’Esther, responsables de la biblioteca i de l’arxiu, respectivament, ens van ensenyar les instal·lacions i ensenyar els espais reservats al personal i col·leccions. El Centre d’Estudis i Documentació ocupa la planta baixa i dues plantes de l’edifici que es troba al voltant de la plaça dels Àngels, a Ciutat Vella, entre l’edifici on hi ha les sales d’exposicions del Museu i l’antic convent de Sant Agustí. Set anys més tard de la constitució del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona es va crear el MACBA l’any 1995.

La biblioteca ha rebut col·leccions de llibres i fons personals d’artistes de renom que tenen a veure amb les línies d’actuació del Centre, entre els quals destaquen Xavier Miserachs, Joan Brossa o Joan Miró i, entre les seves col·leccions hi ha revistes en paper -encara que cada vegada menys- i monografies en què predomina la part gràfica.

Com a tipologies documentals particulars presents en les seves col·leccions, destaquen els llibres d’artista i els fanzins, per la diversitat de formats, presentacions i materials. Les bibliotecàries van destacar que sovint es tracta d’obres conceptuals i artístiques, fet que sovint els de plantejar si es tracten i conserven a la biblioteca i arxiu, o, en canvi, com a peces d’art al museu. En la mostra que han preparat per a la visita, hi havia casuístiques concretes i variades sobre les quals ens han explicat el procés seguit. En aquests casos, el treball en equips multidisciplinaris els ha ajudat a marcar una política a seguir. Una altra qüestió derivada de la naturalesa d’aquestes col·leccions especials, és també la de com garantir-ne la preservació i la conservació. Compten amb un taller compartit amb el Museu.

Entre les activitats que duen a terme hi ha les visites a tot tipus de públic, el préstec (restringit) i el suport a l’educació i a la recerca amb residències d’estudiants. És un centre obert al públic tot i que es requereix sol·licitar cita prèvia per tal de poder atendre les consultes i preparar els materials amb antelació. A la planta baixa, hi ha un espai expositiu a peu de carrer i una sala d’accés lliure amb llibres que funciona com a espai de lectura i familiar.

Al web, es poden consultar el catàleg i l’espai virtual des d’on estan accessibles alguns continguts audiovisuals. La informació sobre la biblioteca i l’arxiu s’inscriuen dins el marc d’Educació i Recerca com a “Centre d’Estudis i Documentació”, encara que també es pot accedir directament als continguts sobre cadascun dels tres “espais” (serveis):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *