Arxiu Canprosa: un clàssic és un clàssic (teatre català a l’abast)

Què és l'”Arxiu Canprosa“? En principi, podria ser una entitat que a manera de biblioteca compta amb un fons literari molt ric. En segon lloc, podria ser una revista de recomanacions literàries…

Es tracta d’un projecte molt recent i en procés que neix el 2024 amb l’objectiu de reeditar tot el patrimoni dramatúrgic escrit en llengua catalana. Així doncs, l’Associació Cultural Edicions de Forclòs és la responsable d’aquest portal que tot i ser una editorial, va molt més enllà. Publiquen dos llibres al mes i els envien per correu electrònic als subscriptors, de manera, per tant, sostenible, pràctica i una manera de difondre la cultura directa, plataforma alternativa amb un objectiu i freqüència molt concret per a grans lectors, i com a incentiu i palanca per tal que el públic jove conegui els clàssics catalans ja oblidats o reinterpretar-los, alhora que una plataforma per a nous autors o escriptors novells sempre que posin com a centre el patrimoni. I la seva vocació de la iniciativa pren forma, de moment, de tres col·leccions: la Biblioteca de Patrimoni (textos que formen part del llegat dramatúrgic català), la Biblioteca de Pensament (no-ficció –assaig, crítica, i teoria–) i la Biblioteca de Creació (ficció contemporània).

És doncs una nova revista literària per ara digital amb periodicitat setmanal, de subscripció econòmica molt econòmica, que presentem avui #diadelteatre com a iniciativa innovadora i actual de difusió en aquest gènere que cobreix un públic cada vegada més plural, al meu entendre. Conèixer-la ha representat per mi una descoberta: una finestra lectora i una font per a la representació teatral avui en dia i només el primer pas d’una sèrie d’actuacions vinculades a potenciar el teatre, en majúscula.

Llegir o no llegir teatre, aquesta és la qüestió. En aquest pòdcast de 3cat del programa “Entre caixes” podreu descobrir per què es porta aquest nom,  i pots continuar rebent la informació i les novetats a través del butlletí per subscripció. Aquí teniu el seu repertori: https://canprosa.cat/

Anna Nicolau

Share

Monogràfic de la revista La Corbella, 44 (hivern 2024/25)

El número 44 que ressenyem en aquest article correspon a l’hivern 2024-2025 de La Corbella, la revista semestral de Plataforma per la Llengua: “la revista dels qui estimen la llengua catalana”.  Aquest monogràfic ofereix una panoràmica actual de la situació del català en tots els territoris del seu àmbit lingüístic i és per això que avui, 21 de febrer, dia mundial de la llengua materna, volem destacar la tasca que duu a terme aquesta entitat  no governamental, molt activa i activista.

En el marc de la celebració dels seus 30 anys es fa ressò de la realitat sociolingüística de la llengua catalana, en un context advers i condicionat per atacs continuats a tots aquells que la parlem sota lema: “La llengua no es toca” i amb l’eslògan: “Mobilitzem-nos!”.

El conjunt de notícies i articles d’opinió de la revista són analitzats des de diferents àmbits de la vida pública tals com a l’ensenyament i la sanitat, per exemple, en què habitualment els drets lingüístics i culturals estan essent vulnerats gratuïtament i irrespectuosa. Les entrevistes a professionals que exposen la seva realitat són testimoni de les ambigüitats existents pel que fa als drets i la legislació -així com de les interaccions i impunitat- i de la necessitat que els governs autonòmics exerceixin la seva responsabilitat en fer-los valdre, sobretot davant de les ingerències que s’estan vivint per part de partits d’ultradreta i nacionalistes espanyols totalitaris i de campanyes d’odi més o menys interessades. L’impacte als mitjans de comunicació que tenen les notícies relatives a aquest tema, el seu tractament o inadvertència i els missatges a les xarxes socials centren també una de les seccions. Al final, inclou una agenda d’activitats, jocs i suports a d’altres entitats, es fa referència a premis i es fan algunes recomanacions de lectures, com és habitual.

L’anàlisi dels punts forts i punts febles centra aquest número que, a manera de memòria, exposa les actuacions dutes a termes en el semestre anterior, entre les quals hi ha l’assoliment que ha representat el reconeixement de Plataforma per la Llengua com a entitat consultiva de les Nacions Unides i la posada en marxa de Més Semicercles, una nova línia de treball dins del projecte que ja existia per donar un pas més endavant. Destaquem també la notícia de la seva implantació a Andorra amb una nova delegació, fruit de la voluntat de donar cobertura a tots els catalanoparlants.

Es tracta de fer xarxa, de potenciar la presa de consciència per part de tots, d’integrar a la vida diària el que ningú té dret a negar-nos i de passar a l’acció amb naturalitat. Cal una actuació amb “Ferma voluntat institucional (real)” (p. 13) i “Cal recordar que la llei –i l’esperit de la llei és clara: els professionals tenim el deure de saber català i els pacients tenen el dret a emprar-los per ser atesos sempre que vulguin” (p. 15) i, davant la omnipresència del castellà al carrer, que: “L’ús oral del català: una responsabilitat compartida” (p. 15).

Pots llegir el monogràfic gratuïtament seguint aquest enllaç: https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/la-corbella/46/44 (al seu web també pots llegir lliurement la resta de números de la revista)

Anna Nicolau Payàs

Share

El lector de revistes opina i recomana… Noms

Noms (ISSN 2938-284X) és una revista de divulgació científica sobre onomàstica, o sigui, sobre els noms de llocs (localitats, accidents geogràfics, carrers…) i noms de persones (noms de pila, cognoms i malnoms). L’onomàstica és una part de la lingüística, i té relació amb la toponímia, l’etimologia i la dialectologia.

És una publicació semestral que conté diversos articles (entre tres i cinc per número), ressenyes (també, unes cinc per número) i una llista de novetats (tant de monografies com d’articles de publicacions periòdiques). És, per tant, un bon mitjà per estar al corrent de les noves aparicions en aquest camp d’especialitat en el nostre context català. La revista va aparèixer per primer cop el 2014, i ara acaba de sortir el número 21.

La revista és publicada en paper i en línia (en accés obert) per la Societat d’Onomàstica, que és adherida a l’Institut d’Estudis Catalans. Aquesta entitat va ser fundada el 1980 i té una línia de publicacions variada. A més de Noms, treu Onomàstica (ISSN 2462-3563), una publicació anual d’un caràcter més científic, i la col·lecció de monografies L’Estralla, que ja va pel número 13.

En conclusió, els interessats en els noms de lloc tenen en aquesta Societat i les seves publicacions un bon recurs per trobar resposta a moltes preguntes.

Web de la Societat d’Onomàstica: https://www.onomastica.cat/

Revista Noms: https://www.onomastica.cat/publicacions/noms/

Amadeu Pons

Share

Estiu de revistes!

L’estiu també arriba a les revistes amb interessants i refrescants propostes i articles de tota mena.

Trobareu aquestes revistes i moltes altres a les biblioteques i al vostre quiosc. Cliqueu on les cobertes i feu-ne un tast!

N’hi ha per a tots els gustos i estats d’ànim! Llegim i gaudim!

I per als més petits:

Share