Arxiu Canprosa: un clàssic és un clàssic (teatre català a l’abast)

Què és l'”Arxiu Canprosa“? En principi, podria ser una entitat que a manera de biblioteca compta amb un fons literari molt ric. En segon lloc, podria ser una revista de recomanacions literàries…

Es tracta d’un projecte molt recent i en procés que neix el 2024 amb l’objectiu de reeditar tot el patrimoni dramatúrgic escrit en llengua catalana. Així doncs, l’Associació Cultural Edicions de Forclòs és la responsable d’aquest portal que tot i ser una editorial, va molt més enllà. Publiquen dos llibres al mes i els envien per correu electrònic als subscriptors, de manera, per tant, sostenible, pràctica i una manera de difondre la cultura directa, plataforma alternativa amb un objectiu i freqüència molt concret per a grans lectors, i com a incentiu i palanca per tal que el públic jove conegui els clàssics catalans ja oblidats o reinterpretar-los, alhora que una plataforma per a nous autors o escriptors novells sempre que posin com a centre el patrimoni. I la seva vocació de la iniciativa pren forma, de moment, de tres col·leccions: la Biblioteca de Patrimoni (textos que formen part del llegat dramatúrgic català), la Biblioteca de Pensament (no-ficció –assaig, crítica, i teoria–) i la Biblioteca de Creació (ficció contemporània).

És doncs una nova revista literària per ara digital amb periodicitat setmanal, de subscripció econòmica molt econòmica, que presentem avui #diadelteatre com a iniciativa innovadora i actual de difusió en aquest gènere que cobreix un públic cada vegada més plural, al meu entendre. Conèixer-la ha representat per mi una descoberta: una finestra lectora i una font per a la representació teatral avui en dia i només el primer pas d’una sèrie d’actuacions vinculades a potenciar el teatre, en majúscula.

Llegir o no llegir teatre, aquesta és la qüestió. En aquest pòdcast de 3cat del programa “Entre caixes” podreu descobrir per què es porta aquest nom,  i pots continuar rebent la informació i les novetats a través del butlletí per subscripció. Aquí teniu el seu repertori: https://canprosa.cat/

Anna Nicolau

Share

Darrer post any 2024

Com aquell qui no vol la cosa, ja tornem a ser al darrer post de l’any. I com sempre i per sort tenim bones coses per celebrar, aniversaris, centenaris, noves publicacions…però malauradament també revistes que es deixen de publicar o que estant patint de valent.

Aniversaris

Centenaris

Noves publicacions

Revistes que es deixen de publicar

Novetats editorials

Menció especial emotiva i de suport a les editorials de publicacions valencianes i els seus equips afectats per la DANA: Afers: fulls de recerca i pensament i Camacuc

Moltes gràcies per ser-hi
Bon any 2025, ple de revistes!

Share

Joan Salvat-Papasseit i les revistes

Enguany s’ha commemorat el Centenari de la mort de Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 16 de maig de 1894-7 d’agost de 1924), poeta avantguardista, d’esperit rebel, popular d’origen i popular també pel seu ressò, encara ben vigent.

Fou militant de moviments anarquistes, socialistes i catalanistes de l’època. Volem fer un petit homenatge a qui fou impulsor, redactor i editor de revistes de signe revolucionari i futurista de la Barcelona de les primeres dècades del segle XX.

S’estrenà com a escriptor amb vint anys a la revista Los miserables: eco de los que tienen hambre y sed de justicia. També col·laborà a La Publicitat i Vell i Nou. Més tard, en revistes socialistes com Sabadell Federal: setmanari d’esquerra, òrgan dels federalistes sabadellencs, de línia republicana, que va succeir Justícia social, de línia socialista i internacionalista.

Entre les seves iniciatives, va promoure la publicació d’Un enemic del poble: Fulla de subversió espiritual i més tard Arc Voltaic i Proa.

Altres col·laboracions foren a La Mainada, La Batalla i Terramar.

Ens arriba la seva memòria gràcies també a cantautors de la Nova Cançó que van musicar els seus poemes. Redescobrim-lo. Llegim-lo. Gaudim-lo.

L’Any Salvat-Papasseit ha de servir perquè la seva obra creixi en lectors, rebi l’atenció de la crítica, sigui objecte d’estudi en cadascun dels seus caires i sigui traduïda a altres llengües. Perquè el so de la seva poesia s’internacionalitzi i faci recordar a tothom que, com va dir el poeta, “Catalunya és un nom i és una amada.”

Més informació: https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2024/anysalvatpapasseit/inici/index.html

Share

Revistes amb Orgull

El 28 de juny, se celebra el Dia internacional de l’Orgull LGBTIQ+ i es commemora el Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals

En aquest dia es recorden els fets esdevinguts el 28 de juny de l’any 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar de Stonewall Inn.

Dins d’aquesta avinentesa hem visitat el Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda ubicat a les instal·lacions del Centre LGTBI de Barcelona.

Ens ha atès la Magda Costa, documentalista especialitzada en temàtiques LGBTIQ+, ens ha mostrat els fons i alguns dels 880 títols de revistes dels anys 70s fins l’actualitat que ha inventariat i catalogat.

Podem trobar publicacions catalanes, de l’estat espanyol i estrangeres:

També revistes en curs, i de franc, com:

Més informació: Centre LGTBI de Barcelona  @BarcelonaLGTBI #LGTBIBarcelona #CentreLGTBIBarcelona

Fotografies: @GTserie

Share