Finestres al territori

Us volem parlar d’aquesta activitat que ens sembla molt interessant per aproximar-nos al coneixement de les revistes locals que es publiquen a Catalunya.

Finestres al territori és una activitat anual, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i per la Biblioteca Pública de Tarragona amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que té l’objectiu de presentar articles destacats de les publicacions realitzades per diferents centres i instituts d’estudis locals i comarcals tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l’Ebre.

Els articles de les publicacions periòdiques són una de les principals eines dels centres d’estudis per a difondre les seves recerques i les notícies culturals del seu entorn. Així doncs, a través de la presentació d’una selecció d’articles, es crea un espai de debat entre autors, historiadors i públic que ajuda a difondre la reflexió i el treball de les revistes d’àmbit local.
Els centres a través de les revistes ens obren “finestres al territori” i des de fa uns quants anys també “finestres virtuals” ja que moltes d’aquestes publicacions també són actualment accessibles a text complet a RACO Revistes Catalanes amb Accés Obert .

Dijous 25 de febrer, a les 18:30h, podreu seguir la VIII mostra de revistes de Tarragona i Terres de l’Ebre. Collita 2020 pel canal Youtube de l’IRMU.

Consulteu el programa:
Revista: La Resclosa 24. Centre d’Estudis del Gaià
Títol: “Les exposicions d’indumentària al Museu de la Vila (1974-1993) de Vila-rodona”, a càrrec de Rosa Figueras Martín.

Continua llegint «Finestres al territori»
Share

150 números de Peón de Rey

1.d4 d5 2.c4 així es transcriu Gambit de dama un dels principals sistemes per jugar una obertura tancada d’escacs.

Peón de Rey és una de les revistes de refèrencia al món dels escacs. Al nº 150 (ene-feb 2021) dedica la coberta a uns dels fenòmens televisius mundials actuals: la sèrie The Queen’s Gambit (Gambito de dama).

La serie que muestra el ajedrez como nunca antes en televisión. (…) Adictiva y trepidante

Laura Fernández: Diari El País

En aquest número 150 de Peón de rey podem llegir un editorial signat pel director de la revista Manuel Illescas on explica la seva visió del món dels escacs després de la gran aturada – confinament. També ens explica el significat del terme gambit de dama i la repercusió de l’estrena de la sèrie a la plataforma Netflix que ha popularitzat i ha fet agafar força interès en el món dels escacs. A més de les opinions, podeu llegir articles de temes actuals o històrics i entrevistes. També conéixer teoria d’apertures i finals, partides dels lectors i assabentar-vos sobre concursos i torneigs.

Volem felicitar a Peón de rey i a EDAMI per aquests 150 números plens de qualitat de continguts i qualitat de col·laboradors.

Podeu trobar-la al vostre quiosc, a la vostra Biblioteca i a les xarxes socials:

Altres revistes d’escacs:

Fonts d'informació: Peón de rey, Viquipèdia, Netflix, Filmaffinity.com
Imatge: @revistaPDR 
Share

Annals – Institut d’Estudis Empordanesos: 50 números, 60 anys, 500 autors

El 14 de desembre va tenir lloc a l’Espai Cultural La Cate de Figueres la celebració del 50è número dels Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos.

Després de 60 anys i gràcies a la participació de poc més de 500 autors per la seva col·laboració fent possible que els Annals siguin una publicació de referència a la comarca.

Enhorabona i agraïment també a la direcció editorial, al consell, als maquetadors i a les impremtes.

Per molts anys més!

Share

11 de desembre, Dia Internacional de les Muntanyes

L’any 2002 l’Assemblea General de les Nacions Unides decideix declarar l’11 de desembre el Dia Internacional de les Muntanyes per crear consciència de la importància que tenen les muntanyes per a la vida i per assenyalar les oportunitats i les limitacions del desenvolupament sostenible de les zones muntanyoses.

Dins d’aquest context aprofitem per valorar la bona i professional tasca de Muntanya.

Editada pel Centre Excursionista de Catalunya des de 1970, aquesta revista publica articles d’alpinisme, alta muntanya, senderisme, esquí, escalada, espeleologia, barranquisme i BTT. També podem llegir reportatges sobre viatges a països llunyans o indrets naturals singulars, expedicions o història i fets de l’excursionisme. Muntanya és el mitjà de comunicació del CEC des de fa més de 40 anys, amb l’objectiu de fomentar l’excursionisme entre tots els ciutadans.

 

Share