Monogràfic de la revista La Corbella, 44 (hivern 2024/25)

El número 44 que ressenyem en aquest article correspon a l’hivern 2024-2025 de La Corbella, la revista semestral de Plataforma per la Llengua: “la revista dels qui estimen la llengua catalana”.  Aquest monogràfic ofereix una panoràmica actual de la situació del català en tots els territoris del seu àmbit lingüístic i és per això que avui, 21 de febrer, dia mundial de la llengua materna, volem destacar la tasca que duu a terme aquesta entitat  no governamental, molt activa i activista.

En el marc de la celebració dels seus 30 anys es fa ressò de la realitat sociolingüística de la llengua catalana, en un context advers i condicionat per atacs continuats a tots aquells que la parlem sota lema: “La llengua no es toca” i amb l’eslògan: “Mobilitzem-nos!”.

El conjunt de notícies i articles d’opinió de la revista són analitzats des de diferents àmbits de la vida pública tals com a l’ensenyament i la sanitat, per exemple, en què habitualment els drets lingüístics i culturals estan essent vulnerats gratuïtament i irrespectuosa. Les entrevistes a professionals que exposen la seva realitat són testimoni de les ambigüitats existents pel que fa als drets i la legislació -així com de les interaccions i impunitat- i de la necessitat que els governs autonòmics exerceixin la seva responsabilitat en fer-los valdre, sobretot davant de les ingerències que s’estan vivint per part de partits d’ultradreta i nacionalistes espanyols totalitaris i de campanyes d’odi més o menys interessades. L’impacte als mitjans de comunicació que tenen les notícies relatives a aquest tema, el seu tractament o inadvertència i els missatges a les xarxes socials centren també una de les seccions. Al final, inclou una agenda d’activitats, jocs i suports a d’altres entitats, es fa referència a premis i es fan algunes recomanacions de lectures, com és habitual.

L’anàlisi dels punts forts i punts febles centra aquest número que, a manera de memòria, exposa les actuacions dutes a termes en el semestre anterior, entre les quals hi ha l’assoliment que ha representat el reconeixement de Plataforma per la Llengua com a entitat consultiva de les Nacions Unides i la posada en marxa de Més Semicercles, una nova línia de treball dins del projecte que ja existia per donar un pas més endavant. Destaquem també la notícia de la seva implantació a Andorra amb una nova delegació, fruit de la voluntat de donar cobertura a tots els catalanoparlants.

Es tracta de fer xarxa, de potenciar la presa de consciència per part de tots, d’integrar a la vida diària el que ningú té dret a negar-nos i de passar a l’acció amb naturalitat. Cal una actuació amb “Ferma voluntat institucional (real)” (p. 13) i “Cal recordar que la llei –i l’esperit de la llei és clara: els professionals tenim el deure de saber català i els pacients tenen el dret a emprar-los per ser atesos sempre que vulguin” (p. 15) i, davant la omnipresència del castellà al carrer, que: “L’ús oral del català: una responsabilitat compartida” (p. 15).

Pots llegir el monogràfic gratuïtament seguint aquest enllaç: https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/la-corbella/46/44 (al seu web també pots llegir lliurement la resta de números de la revista)

Anna Nicolau Payàs

Share

El lector de revistes opina i recomana… Philosophie Magazine

Les revistes de filosofia, o més en general, les revistes d’idees, van conèixer un moment dolç després de la II Guerra Mundial quan Esperit liderava el pensament catòlic, Les Temps modernes decidia sobre el “progressisme” (?) o les planes de Mind dictaminaven el sentit de la racionalitat. Però tenen poc ressò de des de fa anys, per raons molt diverses. D’una banda, a la universitat tan sols compta publicar en  “revistes indexades” molt especialitzades, que s’han convertit en un autèntic malson i que sovint no llegeixen ni els qui les escriuen. Per regla general una publicació indexada està horrorosament mal redactada, però ajuda a progressar en el que abans s’anomenava cursus honorum i ara en diuen carrera acadèmica. En privat molts universitaris pensem que les revistes indexades fan més nosa que servei perquè produeixen escolàstica i impedeixen el debat d’idees, però van sortint d’esma, sense incidir en el debat públic. A la pràctica és quasi com si no existissin i qualsevol web o un compte a X té infinitament més ressò que la revista d’una facultat de filosofia provincial on només publiquen els deixebles i amics d’un catedràtic més o menys ben relacionat. 

Les revistes d’idees han anat a menys també perquè la figura de l’intel·lectual públic no és el que havia estat. La universitat no en genera (ara hi especialistes, però no generalistes) i el principi d’autoritat que provenia de la trona o d’alguna canongia a les planes dels diaris s’ha afeblit. Per bé i per mal, és molt dubtós que publicar a Le Monde, El País o La Vanguardia impressioni gaire a ningú que tingui menys de trenta-cinc anys. Els Savater, De Azua o similars, abans seguits i discutits, avui són tan sols avis remugaires, queixant-se del feminisme i dels mals del separatisme. És obvi que la seva funció oracular d’altre temps ha declinat i que no tornarà. 

En un panorama editorial molt mogut, les revistes de filosofia tenen molta menys incidència que les xarxes a l’hora de crear tendències. Però aquest és un problema que ve de lluny. Des de sempre a la filosofia li ha costat trobar públic i ara, a més, els temps tendeixen a la dispersió. En aquest sentit resulta molt interessant l’experiència de Philosophie Magazine, l’única revista filosòfica que avui es pot trobar regularment a totes les estacions de tren de França i Alemanya (i l’Ateneu Barcelonès, tot i que no a les universitats catalanes). Amb edicions en francès i alemany i un nou disseny recent (2023) sufragat amb un crowdfunding que va aconseguir més de 100.000 euros (quan d’entrada en demanava 25.000), Philosophie Magazine ha aconseguit un gruix de 50.000 lectors, gràcies bàsicament a tres coses difícils de trobar juntes: un llenguatge digerible per no especialistes, entrevistes en profunditat amb autors que marquen tendències i un eclecticisme notable en la temàtica que aborden. No ser un òrgan “de partit” té el seu mèrit al món de les idees, tot que la publicació no pot dissimular una tendència franco-francesa més pròpia de quan París era París que d’ara (quasi impossible trobar-hi un pensador italià o grec, per no dir català o croata!). 

Philosophie Magazine no s’ha proposat exportar pensament (ni tan sols Mark Alizart o Hartmut Rosa, tot i que hi surten repetidament), i com a revista la seva línia és lluny de l’adoctrinament, com s’està veient en la seva exquisida posició en el tema de Gaza. Els lectors podem no estar d’acord amb algun articulista, però sabem que se’ns tractarà com a adults i que les posicions que es presentaran seran prou diverses per fer-nos una opinió personal del tema, adobada sempre amb referències a autors clàssics i a bibliografia actual. Mentre que les revistes de filosofia tendeixen a un historicisme exagerat, Philosophie Magazine, que publica a cada número un quadern amb fragments d’algun text clàssic, és capaç de refrescar les teories i de buscar-hi implicacions contemporànies. Servir a l’estudiant i al prof al mateix temps no deixa de ser un mèrit important. I en un moment de crisi i de repensament de la democràcia també ha sabut estalviar-se tant l’Escil·la de l’autoajuda com el Caribdis del populisme (per altra banda, tan incompatibles tots dos amb el chic, amb la tradició del Collège de France i amb el sòlid disseny francès de tota la vida). No és gaire agradable viure per a les idees en aquests temps de soroll i pressa i Philosophie Magazine, que no ignora que les idees es consumeixen també a tota  velocitat, manté un model de prosa filosòfica contemporània que sap ser divers sense ser mai pedant. Això ún mèrit.  

Ramon Alcoberro Pericay. Professor de Filosofia

Share

Darrer post any 2024

Com aquell qui no vol la cosa, ja tornem a ser al darrer post de l’any. I com sempre i per sort tenim bones coses per celebrar, aniversaris, centenaris, noves publicacions…però malauradament també revistes que es deixen de publicar o que estant patint de valent.

Aniversaris

Centenaris

Noves publicacions

Revistes que es deixen de publicar

Novetats editorials

Menció especial emotiva i de suport a les editorials de publicacions valencianes i els seus equips afectats per la DANA: Afers: fulls de recerca i pensament i Camacuc

Moltes gràcies per ser-hi
Bon any 2025, ple de revistes!

Share

Joan Salvat-Papasseit i les revistes

Enguany s’ha commemorat el Centenari de la mort de Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 16 de maig de 1894-7 d’agost de 1924), poeta avantguardista, d’esperit rebel, popular d’origen i popular també pel seu ressò, encara ben vigent.

Fou militant de moviments anarquistes, socialistes i catalanistes de l’època. Volem fer un petit homenatge a qui fou impulsor, redactor i editor de revistes de signe revolucionari i futurista de la Barcelona de les primeres dècades del segle XX.

S’estrenà com a escriptor amb vint anys a la revista Los miserables: eco de los que tienen hambre y sed de justicia. També col·laborà a La Publicitat i Vell i Nou. Més tard, en revistes socialistes com Sabadell Federal: setmanari d’esquerra, òrgan dels federalistes sabadellencs, de línia republicana, que va succeir Justícia social, de línia socialista i internacionalista.

Entre les seves iniciatives, va promoure la publicació d’Un enemic del poble: Fulla de subversió espiritual i més tard Arc Voltaic i Proa.

Altres col·laboracions foren a La Mainada, La Batalla i Terramar.

Ens arriba la seva memòria gràcies també a cantautors de la Nova Cançó que van musicar els seus poemes. Redescobrim-lo. Llegim-lo. Gaudim-lo.

L’Any Salvat-Papasseit ha de servir perquè la seva obra creixi en lectors, rebi l’atenció de la crítica, sigui objecte d’estudi en cadascun dels seus caires i sigui traduïda a altres llengües. Perquè el so de la seva poesia s’internacionalitzi i faci recordar a tothom que, com va dir el poeta, “Catalunya és un nom i és una amada.”

Més informació: https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2024/anysalvatpapasseit/inici/index.html

Share