El número 44 que ressenyem en aquest article correspon a l’hivern 2024-2025 de La Corbella, la revista semestral de Plataforma per la Llengua: “la revista dels qui estimen la llengua catalana”. Aquest monogràfic ofereix una panoràmica actual de la situació del català en tots els territoris del seu àmbit lingüístic i és per això que avui, 21 de febrer, dia mundial de la llengua materna, volem destacar la tasca que duu a terme aquesta entitat no governamental, molt activa i activista.
En el marc de la celebració dels seus 30 anys es fa ressò de la realitat sociolingüística de la llengua catalana, en un context advers i condicionat per atacs continuats a tots aquells que la parlem sota lema: “La llengua no es toca” i amb l’eslògan: “Mobilitzem-nos!”.
El conjunt de notícies i articles d’opinió de la revista són analitzats des de diferents àmbits de la vida pública tals com a l’ensenyament i la sanitat, per exemple, en què habitualment els drets lingüístics i culturals estan essent vulnerats gratuïtament i irrespectuosa. Les entrevistes a professionals que exposen la seva realitat són testimoni de les ambigüitats existents pel que fa als drets i la legislació -així com de les interaccions i impunitat- i de la necessitat que els governs autonòmics exerceixin la seva responsabilitat en fer-los valdre, sobretot davant de les ingerències que s’estan vivint per part de partits d’ultradreta i nacionalistes espanyols totalitaris i de campanyes d’odi més o menys interessades. L’impacte als mitjans de comunicació que tenen les notícies relatives a aquest tema, el seu tractament o inadvertència i els missatges a les xarxes socials centren també una de les seccions. Al final, inclou una agenda d’activitats, jocs i suports a d’altres entitats, es fa referència a premis i es fan algunes recomanacions de lectures, com és habitual.
L’anàlisi dels punts forts i punts febles centra aquest número que, a manera de memòria, exposa les actuacions dutes a termes en el semestre anterior, entre les quals hi ha l’assoliment que ha representat el reconeixement de Plataforma per la Llengua com a entitat consultiva de les Nacions Unides i la posada en marxa de Més Semicercles, una nova línia de treball dins del projecte que ja existia per donar un pas més endavant. Destaquem també la notícia de la seva implantació a Andorra amb una nova delegació, fruit de la voluntat de donar cobertura a tots els catalanoparlants.
Es tracta de fer xarxa, de potenciar la presa de consciència per part de tots, d’integrar a la vida diària el que ningú té dret a negar-nos i de passar a l’acció amb naturalitat. Cal una actuació amb “Ferma voluntat institucional (real)” (p. 13) i “Cal recordar que la llei –i l’esperit de la llei és clara: els professionals tenim el deure de saber català i els pacients tenen el dret a emprar-los per ser atesos sempre que vulguin” (p. 15) i, davant la omnipresència del castellà al carrer, que: “L’ús oral del català: una responsabilitat compartida” (p. 15).
Pots llegir el monogràfic gratuïtament seguint aquest enllaç: https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/la-corbella/46/44 (al seu web també pots llegir lliurement la resta de números de la revista)
Anna Nicolau Payàs