Benvinguts/benvingudes al bloc de les 4es Jornades de Biblioteques Escolars!

Durant aquests dies us anirem presentant més dades sobre les Jornades, així com us informarem d’aquells aspectes pràctics que us poden ser d’utilitat: com arribar-hi, on podeu menjar, etc.

Apunteu-vos al RSS de les Jornades per estar informats!

No ho oblideu, tenim una cita el 25 i 26 de febrer a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya.

inefc

Si encara no t’has apuntat a les Jornades, encara hi ets a temps.

Què hi trobaràs? Consulta el programa.

Tens algun projecte o iniciativa que explicar? No ho dubtis i presenta un pòster.

Etiquetat com:
Arxivat a: Jornades
Comentaris

Magnífica idea la d’endegar el bloc.
Salutacions.

Hola! Desitjant que arribi el dia per compartir experiències!!! Agrairia que expliqueu com arribar-hi. Vinc de Figueres i vindré amb tren. On baixo? Cal agafar metro? Gràcies!!

Vinc amb tren des de Girona. Com s’hi arriba?

Gràcies per participar al bloc!

Sabina i Josep, en breus dies publicarem una noticia sobre com arribar-hi amb més detall. Ara us avancem algunes dades:

Si veniu amb tren (Renfe) podeu baixar a la parada de Sants-Estació. Després agafar el metro línia 3, la verda, fins a Plaça Espanya. Allà podeu pujar al bus número 50 fins a arribar a la parada just al costat de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya.

Moltes gràcies. A mi també m’ha anat bé la informació, tot i que pensava anar-hi a peu des del metro, tot i la distància.

Moltes gràcies! Jo també vindré en tren des de Vic i m’anirà molt bé la informació.

Gràcies per aqueste espai, vull contactar amb companys/yes que utilitzin E-pergam. Petons

Hola, GENIAL!!!! que es facin les 4ts jornades. He tingut la sort d’assistir a les darreres i les vaig trobar molt interessants. Espero que aquestes també.

Petra jo faig servir epergam per catalogar,si necessites quelcom…

A reveure

Fins aviat

Hi ha algun lloc per dinar que quedi aprop?

Hola a tothom!!
Jo, a part de saber on dinar, m’agradaria també saber algun lloc per dormir que no fos gaire car.

Gràcies!!
Fins aviat
Carme

Carme,

Prop de Plaça Espanya hi ha diversos hotels. També a Plaça Sants, a dues parades de metro i 10 minuts caminant de Plaça Espanya, hi ha un hostal (93 331 37 00) que val uns 25 euros l’habitació individual. Més opcions d’allojatment aquí: BCN Hotels, Rumbo, Atrápalo, Lastminute, Barcelona per 30 euros.

Hola a tots/es!!
Us vull fer un suggeriment: per dinar penso que, estant a Montjuic, estaria bé portar el dinar de casa i anar a passejar pel parc, o bé anar a veure l’exposició que acaben de innaugurar al MNAC de pintures de Sorolla. Si algú més s’anima….
Fins aviat!
Bernadette

Doncs jo t’agafo la idea!
Mònica

Aquest matí, a banda de la inauguració fet pel professor Alsina, la resta de matí ha estat ben avorrida i previsible. Per a mi,almenys, ben poc interessant. Sort que a última hora s’ha animat amb la “indignació general” davant de les respostes del ponent del PLEC (Generalitat de Catalunya, Departament d’Educació). Crec que els i les que hi hem estat hem entès ben bé que això de la incoherència del termini de tres anys per als projectes “punt.edu”, per posar només un exemple, per a dir-ho d’una manera planera i suau, “no ho pensen ni estudiar,…”; perquè aquí, es veu, que el model que seguirem d’aquí en endavant serà el finlandès, però no el de veritat, sinó el que els convé entendre… Sense paraules!!!

M’agradaria saber si es redactaran unes conclusions de les 4es. Jornades i on i quan es publicarien. Penso que seria interessant fer-ho. El clam general de la necessitat de donar continuïtat al programa puntedu estaria bé que hi quedés reflectit.
Dues idees de mínims i un afegit pel Departament:
1. Si cal, condicionar aquesta continuïtat a una avaluació dels canvis positius produits a cada escola concreta. Com a mínim això asseguraria que a les escoles on hem aprofitat al màxim la gran OPORTUNITAT que ha suposat el Puntedu no ens quedem parades davant un precipici.
Sí, ja sé que el programa de les BE hauria de ser extensiu a totes les escoles però si no hi ha els recursos suficients, com a mínim, permetem que les que hi tenen a dins persones que han demostrat que les poden fer funcionar bé, puguin seguir fent-ho. Això seria una cadena: aquestes persones, a la llarga, estaríem ben formades i opodríem anar formant d’altres. Aprofitem el potencial que tenim. No sempre el cafè es pot donar a tots dels del començament.
2.Redactar i fer arribar als equips directius unes indicacions el més clares possibles sobre la dedicació horària per la gestió de les BE amb Puntedu. Sí, ja sabem que si en els tres anys de puntedu la biblioteca ha funcionat i ha canviat a millor, segurament té el suport de Direcció i bona part dels mestres. Però tots sabem que a les escoles tenim moltes urgències, i tothom reclama temps i recursos per apagar els focs del dia a dia. Si volem que la biblioteca de l’escola estigui ben vista i acollida pel Claustre, els responsables de les BE nohauríem d’anar pidolant hores. El Departament, amb unes directrius clares sobre la dedicació horària, donaria carta de valadesa a aquesta feina.
L’afegit: No veuria malament que des d’Inspecció o Serveis Educatius s’avalués la feina feta a cada escola amb Puntedu.
Sempre estem parlant d’avaluació, doncs avaluem, si cal, per caminar cap el pas següent: continuitat després dels tres anys de Puntedu. En temps de vaques magres, jo ho veig així. Anna B.

Va ser vergonyós el paper que va fer el senyor Badia a les jornades així com també va ser penosa la xarrada que ens va fer un tècnic del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. (va venir en lloc de Carmen Renedo)
Després d’escoltar als companys de Portugal, Andalucia i Galicia, la prova pilot que estem fem aquí, és preparar uns lots de llibres per quatre escoles… Senyors de Cultura i d’Ensenyament, preparar lots ho fem continuamen i des de fa molts anys!!!!
Els que tenen el poder, només tenen això, poder per fer el
que a ells els va bé.

Les Quartes Jornades sobre Biblioteques Escolars han estat ben organitzades i la part més profitosa va ser l’explicació de la Sra. M.Teresa Calçada de Portugal i del muntatge i supervaloració que en fan de les biblioteques escolars i del valor de la lectura.Seria un model a imitar pel Govern de la Generalitat.
També ens va quedar clar la visió que té sobre el tema el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya: Que quan acabéssim els 3 anys de Puntedu dependrà de la voluntat dels Directors de les Escoles i com ens falta gent per a poder atendre totes les necessitats dels alumnes del Centres, amb 12 hores setmanals menys per a fer tasques de biblioteca; totes les despeses que s’han invertit fins ara amb aquestes escoles se’n poden anar en orris. Si no hi ha hores no es pot treballar. En aquelles escoles que està demostrat que s’ha fet una tasca important, ha de poder tenir continuïtat la mitja jornada, amb informes de la inspecció i del mateix Departament d’Educació.Per què aquest nou Equip del Departament d’Educació, tanca tots els projectes concedits en els Centres, per l’anterior Equip de Govern? És molt còmode recórrer a l’autonomia de Centre; però, si no s’ha concedit més personal per a poder aplicar bé aquesta autonomia, no serveix de res.

Bones a totes i tots!

M’Agradaria saber quan i on es penjaran els power points de les ponències que es van presentar. Gràcies!

Hola! Jo també estic molt inteessada amb les presentacions de les ponències. Per cert. algú que assistís a la ponència SOS! Lectura obligatòria, es pot posar en contacte amb mi, si us plau?

Gràcies!

Benvolguts i benvolgudes,

En relació a un dels comentaris fets en aquest bloc sobre la presentació de la Subdirecció General de Biblioteques sobre la prova pilot amb quatre centres per al préstec de lots, caldria explicar que efectivament quan s’engega un nou projecte primer es fa una petita prova per avaluar-ne el resultat. És així que s’han triat quatre biblioteques públiques -que no quatre escoles- per realitzar aquest primer assaig. Aquest servei que es presta des de la CEPSE (Central de Préstec i Serveis Especials) està pensat com un servei de suport a les activitats que les biblioteques públiques municipals desenvolupen conjuntament amb les biblioteques escolars. L’àmbit d’actuació de la Subdirecció General de Biblioteques del Departament de Cultura és necessàriament el Sistema de Lectura Pública de Catalunya i és a partir d’aquí que es dóna aquest suport.

Caldria recordar que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació no és titular de cap biblioteca pública –són totes municipals a excepció de les tres biblioteques públiques de titularitat estatal de Tarragona, Lleida i Girona i que gestiona el Departament de Cultura-. D’aquesta forma, el Departament no tenia fins ara cap mecanisme de suport a les biblioteques escolars en aquest sentit. Per millorar aquesta situació es va optar per a que la CEPSE –pensada com una eina de suport bibliogràfic a les biblioteques públiques- podia tenir també una línia específica de treball per a proporcionar lots d’interès per a les escoles.

Naturalment, les biblioteques municipals mantenen ja moltes línies de col•laboració amb les escoles, donant suport bibliogràfic, dinamització de la lectura, etc. La Subdirecció General de Biblioteques, doncs, només fa que crear un instrument nou -que no el principal- de recolzament de les biblioteques escolars a través de les biblioteques públiques municipals. Aquest esforç econòmic del Departament de Cultura en l’adquisició de fons específics d’us escolars reforça els fons que les biblioteques públiques municipals posen a disposició actualment de les escoles.

Tan bon punt acabi aquesta primera fase de prova, es podrà generalitzar aquest activitat de préstec de lots escolars per a la resta de biblioteques públiques municipals, de forma que s’arribi a totes les escoles que sigui possible i d’aquesta forma es complementin les accions que ja duen a terme les biblioteques municipals.

Cal afegir, a més, que aquest és només un dels projectes de col•laboració entre el Departament d’Educació i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Les altres línies de treball queden prou descrites a la presentació que hi ha penjada a:

http://www.slideshare.net/COBDC/accions-en-matria-de-biblioteques-escolars-des-del-departament-de-cultura-i-mitjans-de-comunicaci-josep-vives

Salutacions

Josep Vives

Ho sentim, els comentaris estan tancats.