El Grupo de Trabajo de Cartotecas Públicas Hispano-Lusas (IBERCARTO) va ser fundat a Sevilla l’any 2004, han estat 20 anys treballant en la conservació i la difusió de la cartografia. I per commemorar aquests 20 anys, els dies 17 i 18 d’octubre del 2024, IBERCARTO ha celebrat la XI Trobada a la seu central de l’Empresa Metropolitana de Abastecimiento y Saneamiento de Aguas de Sevilla (EMASESA) que ha organitzat l’esdeveniment conjuntament amb Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía
(IECA).
Aquest grup de treball té l’objectiu comú, definit ja des de la seva creació, d’establir un fòrum de diàleg i d’intercanvi de coneixements sobre la documentació cartogràfica i que es duu a terme des de perspectives molt diverses, ja que aquests professionals desenvolupen la seva activitat en centres de molt diferent àmbit com ara arxius, biblioteques, centres de documentació, museus, universitats, instituts cartogràfics i geogràfics, etc.
Aquesta diversitat de centres i, per tant, de documents, usuaris, recursos i serveis, és part de la identitat d’IBERCARTO i enriqueix el coneixement dels seus membres i dels organismes que representen en tot allò que fa referència a l’adquisició, conservació, catalogació i difusió de la documentació cartogràfica.
Des de la seva primera trobada a Sevilla, IBERCARTO ha anat creixent i consolidant-se en el seu caràcter de grup tècnic multidisciplinari i actualment reuneix més de 60 professionals que treballen en cartoteques, seccions i col·leccions cartogràfiques de caràcter públic d’Espanya i Portugal que l’han convertit en un referent pel que fa a la cartografia.
En aquest sentit, són fonamentals els nostres mitjans de comunicació i difusió, tant entre els professionals que componen IBERCARTO com de cara a l’exterior, començant per les trobades bianual. Se n’han celebrat ja un total de deu, organitzades a diferents ciutats per diferents organismes ibèrics, en els quals, principalment a través de comunicacions i ponències i mitjançant activitats divulgatives paral·leles com visites tècniques i exposicions, han anat compartint i actualitzant les seves tasques professionals.
IBERCARTO compta a més amb una llista de distribució on es comparteixen els aspectes de caràcter tècnic, s’exposen consultes i dubtes i es posen en comú les diferents experiències professionals dels seus integrants.
IBERCARTO disposa de la present pàgina web https://ibercarto.ign.es, albergada al portal de l’Instituto Geográfico Nacional, on s’inclou una àmplia i diversa informació, relativa tant a les seves activitats com a les que desenvolupen els professionals que el componen als seus propis organismes.
Els temes que s’han tractat a la trobada d’enguany han estat:
- 1-EL FUTUR DE LES CARTOTEQUES
- 2-CARTOTEQUES/CARTOGRAFIA: ÚS I INVESTIGACIÓ
- 3-LES CARTOTEQUES A LES EMPRESES PÚBLIQUES
- 4-20 ANYS DE DIFUSIÓ: EVOLUCIÓ DELS ARXIUS
- 5-ELS MATERIALS CARTOGRÀFICS: DOCUMENT I COMPLEMENT PER A LA INVESTIGACIÓ I LA DIFUSIÓ
- 6-CARTOGRAFIA ANTIGA/CARTOGRAFIA MODERNA: L’ÚS DELS MAPES
Es va celebrar també l’assemblea amb els membres d’IBERCARTO on es va decidir la nova seu de celebració del la propera trobada que serà a Lisboa el 2026 i es va decidir que es faria una publicació digital d’una selecció de les ponències fetes durant aquests 20 anys.
També es van realitzar dues visites tècniques:
Visita a l’exposició cartogràfica a la seu central d’EMASESA i visita a l’Archivo General de Indias.
Finalment es va celebrar una ponència extraordinària: IBERCARTO: vint anys d’evolució en la gestió de la documentació cartogràfica a través de l’activitat dels seus professionals. I una xerrada col·loqui amb els cofundadors i organitzadors de la trobada fundacional.
Concepció Isern – Unitat Gràfica. Biblioteca de Catalunya