Gràfic Del Mes

La Biblioteca del Cinema Delmiro de Caralt celebra 100 anys

El 2024, la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya celebra 100 anys des de la seva fundació, un projecte impulsat pel matrimoni format per Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras, dues figures clau del cinema amateur al nostre país. La seva història comença el 1924, quan, tot i estar inicialment dedicats a la creació de pel·lícules amateurs, van decidir adquirir llibres per documentar-se i formar-se en aquest art. El que va començar com un gest modest va evolucionar amb els anys fins a convertir-se en una biblioteca de referència, orientada a l’estudi, la recerca i la preservació del coneixement cinematogràfic.

Amb el pas del temps, la Biblioteca del Cinema es va consolidar com una de les biblioteques privades més importants del món en l’àmbit cinematogràfic, un testimoni del seu valor. El matrimoni Caralt-Quadras no només va ampliar el fons bibliogràfic amb rigor, sinó que també va mostrar una gran sensibilitat a l’hora d’incorporar materials que reflectissin la dimensió cultural i artística del cinema. Pilar i Delmiro es van implicar personalment en tasques pròpies d’una biblioteca, com ara l’adquisició, la catalogació, el préstec i la conservació de documents. Gràcies a aquesta dedicació, el fons documental de la Biblioteca es va convertir en un tresor cultural.

Entre els materials destacats, hi trobem l’ex-libris original de la Biblioteca, visible en molts dels llibres de la sala de consulta, cartes de donació de particulars i editorials, llibres de registre d’usuaris i antigues fitxes de catalogació. Aquest valuós patrimoni s’ha donat a conèixer a través d’una exposició commemorativa que en mostra l’evolució i posa en relleu la continuïtat del projecte, gràcies a l’esforç dels seus fundadors i dels professionals que han mantingut viva aquesta iniciativa.

La Generalitat de Catalunya va adquirir aquesta biblioteca al novembre del 2006, que actualment forma part de la Biblioteca de la Filmoteca. En el moment de la seva adquisició, el fons comptava amb més de 24.000 llibres que abastaven des dels inicis del cinema fins a l’actualitat, així com 1.300 títols de revistes, entre els quals destaquen publicacions tan importants com Arte y Cinematografía (1911-1936), Cine Amateur o revistes internacionals com Bianco e Nero i Monthly Film Bulletin.

A més del fons bibliogràfic, el patrimoni de la biblioteca inclou una extensa col·lecció gràfica, amb cartells, cartelleres, lobby cards, cromos i programes de mà. També destaca el fons museístic, que inclou càmeres, projectors, llanternes màgiques, zoòtrops, praxinoscopis, teatres d’ombres i càmeres d’estereoscòpia, que il·lustren l’evolució tecnològica del cinema.

L’exposició commemorativa no només repassa la història de la creació de la Biblioteca del Cinema, sinó que també reivindica el paper fonamental de Pilar de Quadras i Delmiro de Caralt. Les seves trajectòries personals, lligades indissolublement al desenvolupament de la biblioteca, són un exemple de compromís amb el cinema i la cultura.

Aquesta celebració és, en definitiva, un reconeixement a tota una vida dedicada al cinema i al llegat cultural que han deixat per a les futures generacions.


Anna Fors i Alejandra Ruiz – Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *