xebook®: Plataforma transversal

Xercode presentará la transformación de su plataforma de gestión digitalxebook® como solución tecnológica integral y flexible, diseñada para una eficiente gestión de los recursos informativos en un entorno de futuro.

El próximo 10 de mayo, en Espai Acció,  CUB 8,  dará  a conocer las funcionales de un servicio que ofrece una cobertura global a todo el flujo de los contenidos, desde el proceso de edición hasta el usuario final:

  • Permite un ecosistema completo o parcial al flujo del contenido digital y físico.
  • Ofrece una solución especializada en cada una de las áreas del ciclo de contenido: producción, gestión, acceso y difusión; gracias a su arquitectura modular.
  • Posee una gran interoperabilidad e integración con el amplio abanico de soluciones que utilizan las entidades.
  • Dispone de servicios B2C, B2B y B2B2C que permiten una gestión documental centralizada, una adecuación de tecnológica y diversidad de prestaciones.
  • Dirigido a todo tipo de instituciones: archivos, bibliotecas, centros educativos, corporaciones y editoriales.

Nos encontrarás en el CUB 9 de las Jornadas de l’Espai Acció, de 11:30 -14:00h y de 15:30-17:25h el día 10; y de 9:00 a 12:25h el día 11.

Para mayor información, pueden consultar el programa: http://www.cobdc.net/15JCID/programa/

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Nubilum t’ajuda a integrar, preservar i fer accessible el coneixement

Sovint les institucions necessiten assessorament i ajuda en la implementació de l’estratègia documental adequada.

Nubilum és una empresa dedicada a l’assessoria en gestió documental. Són experts en consultoria i implementació de polítiques i serveis per a arxius, biblioteques i museus

Quines són algunes de les tasques que s’han de realitzar per a una bona gestió de la documentació?

Definició i implementació de polítiques documentals

Tant les empreses públiques com les privades necessiten gestionar la seva documentació i informació per tal garantir la integració del coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

La gestió del coneixement és decisiva per a obtenir uns bons resultats en qualsevol àmbit de l’organització.

Una bona gestió de la informació es tradueix en:

  • Localització ràpida i amb fluïdesa de la informació
  • Control efectiu de les dades sense pèrdues
  • Minimització dels esforços per a la seva recuperació, emmagatzematge, preservació i accés

Cada institució té unes necessitats i unes peculiaritats concretes. És per això que els experts de Nubilum analitzen la situació actual en cada cas i proposen diferents plans de millora que s’adeqüin als objectius que es volen assolir.

Les actuacions poden suposar la reorganització de serveis, la millora del programari, l’adequació de l’espai i recursos físics, etc. En resum, es proposa l’adaptació del sistema de treball per tal d’aconseguir uns resultats òptims.

Normalització i estandardització de metadades

La desorganització de la informació pot resultar un greu problema en la gestió diària de les organitzacions. Una bona descripció de la documentació és de vital importància per poder accedir a la informació.

A Nubilum se segueixen els estàndards internacionals tant tecnològics com terminològics per aconseguir aquest objectiu.

La normalització de metadades consisteix en establir la manera de descriure i completar les fitxes d’informació utilitzant esquemes estàndards a nivell internacional que permetin la interoperabilitat de dades.

Parlem de com estan estructurades les dades a nivell intern. Això és essencial per la sincronització de les dades entre entorns diferents, aplicacions, dispositius, etc.

Amb la normalització i estandardització de metadades aconseguirem:

  • Cercar la informar i obtenir els resultats esperats
  • Poder traspassar les dades a diferents aplicacions sense perdre informació i/o que no suposi un esforç massa elevat

Nubilum considera com a factors essencials per a l’èxit el treball en equip i amb els millors professionals, guiant-se pels principis de confiança, transparència i confidencialitat.

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Com podem difondre la nostra col·lecció online? Coeli ho explica a les Jornades

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva. Coeli s’inspira en la filosofia del Crea una vegada, publica a tot arreu.

Com a participació a les Jornades, Coeli juntament amb Nubilum, realitzarà una sèrie de tallers per introduir aspectes de gestió i tècnics a tenir present per a la publicació de col·leccions.

El que voldran transmetre serà la importància de conquerir el món digital perquè permet:

  • Arribar a major quantitat d’usuaris: l’espai i el temps ja no són una limitació.
  • Fer les col·leccions més accessibles.
  • Més flexibilitat per a la difusió.
  • Reutilitzar les dades.
  • Més canals: website, xarxes socials, app, guia digital, newsletters…
  • Adaptar-nos als canvis: ja no aprenem, llegim ni consultem de la mateixa manera, i és per això que les col·leccions patrimonials cal que s’adaptin als nous hàbits.

En resum:

  • Hem de fer visible les col·leccions online, perquè la valorització del patrimoni passa per la difusió i l’ús de les col·leccions.
  • Hem de fer créixer els catàlegs en un entorn basat en estàndards i vinculat a les principals fonts de referència internacional, per poder assegurar la reutilització de les dades.

Per il·lustrar aquestes idees, Coeli farà una demostració en directe de com publicar una col·lecció online, i seguidament analitzarà una sèrie de casos d’èxit com els de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la botiga de moda Santa Eulàlia, o l’associació cultural Ateneu Barcelonès, entre d’altres.

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Boolino i Fiction Express, una eina de lectura progressiva en anglès

Boolino és una empresa creada al 2011 la missió de la qual és convertir als nens en amants de la lectura, ajudant als seus pares a trobar llibres que els agradin d’una manera fàcil i intuïtiva.

I com ho aconsegueixen? Creant enllaços emocionals amb els llibres i fomentant l’hàbit lector a una curta edat, per millorar la comprensió lectora i capacitat d’aprenentatge.

Fiction Express és l’eina de lectura progressiva en anglès que Boolino presentarà a les Jornades. És una solució creada per motivar als nens a llegir a través de la participació activa en la historia.

Són llibres que s’escriuen entre els lectors i els autors. És l’autor qui escriu una historia que els participants voten per decidir-ne l’argument. Aquesta s’escriu setmana a setmana, per capítols i es basa només en l’elecció de tots els nois i noies que participen amb els seus comentaris i els vots.

Aquesta plataforma permet llegir en paper, en pissarra i en tablets, i incorpora elements d’accessibilitat per nens amb dificultat lectora i dislèxia. Inclou també un fòrum obert amb el autor en el que es fomenta i premia la participació, ja sigui a través de preguntes com entrant en converses, en les que els autors obtindran més retorn del que els lectors volen o esperen. Imagina la quantitat d’idees que sorgeixen i es plasmen a les aventures!

A dia d’avui s’usa a més de 500 centres entre escoles, biblioteques mitjançant els clubs de lectura, i acadèmies d’anglès extraescolar.

Si voleu conèixer de més a prop aquesta iniciativa, no dubteu a acompanyar l’equip de Boolino el divendres 11 de maig d’11.30 a 12.25h al CUB 8 de les Jornades.

Us hi esperem!

Som una diversitat de BiDes!

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

El Grup de Treball de Publicacions en Sèrie a les Jornades

Les #15JCID són una bona oportunitat per mostrar i valorar el treball que fan els Grups de Treball del COBDC, ja que permeten que els professionals treballin en àmbits especials d’interès, i es creïn xarxes d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques.

L’any 2010 es va crear el Grup de Treball de Publicacions en Sèrie, amb l’objectiu de confeccionar productes d’interès per als i les professionals. També difon notícies mitjançant les xarxes socials, relacionades amb la gestió bibliotecària, la recerca i novetats de revistes, entre d’altres.

La sessió que protagonitzaran a les Jornades tracta de crear una revista amb OJS (Open Journal Systems), un sistema de gestió i publicació de revistes desenvolupat per el Public Knowledge Project, amb l’objectiu d’expandir i proporcionar accés a la recerca.

Són un grup de bibliotecaris que treballen amb les publicacions en sèrie en diversos àmbits professionals: biblioteca universitària, pública, centres especialitzats i empreses, pel que pot resultar molt útil per a qualsevol àmbit laboral.

La sessió Creem una revista! Coneixements bàsics d’OJS (Open Journal Systems) es durà a terme dijous 10 de maig de 15:30-17:25h a l’Aula 40.101 de l’Espai Debat.

No deixeu perdre l’oportunitat de conèixer nous recursos tecnològics per l’elaboració de les vostres revistes! Us hi esperem!

Som una diversitat de BiDes!

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Informació útil de les Jornades

A un mes per a què se celebrin les 15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, us volem donar informació que us pot resultar molt útil a l’hora d’organitzar la vostra participació o assistència. 

HORARI 

– Dijous 10 de maig les Jornades començaran a les 8:30h del matí, i acabaran a les 17:25h.

– Divendres 11 de maig les Jornades començaran a les 9:00h del matí, i acabaran a les 14:00h.

UBICACIÓ. Com arribar?

Les #15JCID tindran lloc al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, Carrer de Ramon Trias Fargas, 25-27, 08005 Barcelona.

Es pot arribar amb transport públic des de qualsevol punt de Barcelona, o amb tren:

Metro Línia 4: Ciutadella-Vila Olímpica, línia 1: Marina
Tram T4, T5 Wellington i Ciutadella-Vila Olímpica
Bus V27, V21, H16, 92, 36
Tren Estació de França: R2 Sud, R13, R14, R15, R16 de Renfe Rodalies

Arc de Triomf: R1, R3, R4, R7, R12, RG1 de Renfe Rodalies

APARCAMENT

Els aparcaments més propers són:

RESTAURACIÓ

El Campus Ciutadella de la UPF disposa d’una cafeteria-restaurant dins de la mateixa facultat, que obre de 8:00 a 20:00h de dilluns a divendres.

Fora del Campus també hi ha altres opcions:

MENSSANA.

Carrer de Sardenya, 48

Cuina mediterrània i americana.

HANA.

Carrer de Sardenya, 48-66

Ramen, asiàtic.

BUBAR.

Carrer de Wellington, 52

Italiana, mediterrània.

Us hi esperem!

Si teniu més dubtes o preciseu més informació sobre les Jornades, poseu-vos en contacte amb nosaltres escrivint-nos a jornades2018@cobdc.org

Som una diversitat de BiDes!

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

La gestió del patrimoni cultural a les Jornades de la mà de Veraicon

El lema de les Jornades d’enguany, Diversitat de BiDes, vol mostrar la multiplicitat existent en el nostre sector, font de riquesa i d’acompliment professional. Aquesta varietat està representada per les diferents propostes que incloem dins l’Espai Acció i per les diverses característiques de les empreses que participen a les Jornades.

Avui us volem destacar la proposta de Veraicon, empresa catalana nascuda 2012 i que se centra en l’oferta de serveis de gestió del patrimoni cultural, tant per a institucions públiques com per a col·leccions privades. Aquesta oferta es concreta en activitats com la consultoria integral de l’estat d’una col·lecció, amb la conseqüent elaboració d’un pla d’acció seguint els estàndards internacionals de documentació; inventaris realitzats in situ que inclouen captura fotogràfica; complexió d’inventaris amb catalogació i documentació realitzades per especialistes disciplinars; indexació i catalogació de biblioteques; intervencions integrals de fons documental i obra gràfica, neteja, aspiració, desinfecció, indexació i encapsulat, organització de magatzems i reserves; taxació i peritatges, tant d’art com d’antiguitats i llibres; gestió de col·leccions online de museus i neteja especialitzada de vitrines, peanyes i àmbits museístics.

Clients com el MNAC, el MUHBA, el Museu Frederic Marès o el Museu Etnològic han confiat en els serveis de Veraicon, organització que també es dedica a la formació amb una oferta de cursos centrada en la museologia com ara producció d’exposicions, plans de conservació preventiva, Museumplus, il·luminació museogràfica o documentació d’objectes ceràmics.

Durant les Jornades, tindreu l’oportunitat de conèixer amb més detall la proposta de Veraicon no sols al seu cub a l’Espai Acció, sinó que també a la taula rodona Protagonistes: professionals dins de l’empresa privada, en la qual Verònica Pérez, directora tècnica de Veraicon , participa com a ponent junt amb altres professionals de reconegut prestigi. La taula rodona tindrà lloc el divendres 11 de maig de 10:00 a 10:55 a l’Auditori de l’Espai Debat.

Som una Diversitat de BiDes!

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Arriba la 7a Jornada de Programari Lliure per a Unitats d’Informació!

Les 15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació ja són molt a prop. Enguany, els grups de treball del Col·legi, una de les ànimes de la institució, tenen una forta visibilitat en el programa i hem de destacar la inclusió de la 7a Jornada de Programari Lliure per a Unitats d’Informació, fruit de la feina del l’actiu Grup de Treball de Programari Lliure, en el programa global de les 15es Jornades.

La Jornada de Programari Lliure per a Unitats d’Informació s’articula entorn de tres seminaris que versaran sobre les implementacions de diferents programaris. Així, el primer seminari tractarà sobre repositoris, exposicions virtuals i estructures amb dades enllaçades amb les plataformes Omeka Clàssic, útil per a compartir col·leccions digitals i crear exposicions virtuals, i l’Omeka Semàntic, més enfocat a institucions que volen connectar les seves col·leccions patrimonials amb altres recursos online.

El segon seminari explicarà la implementació de Koha -un sistema integrat de gestió de biblioteques- a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, i es valoraran els reptes i oportunitats que aquesta ha suposat.

La tercera sessió tractarà sobre la integració de la informació amb Alfresco -un gestor de continguts- al Museu Marítim de Barcelona, i inclourà els tallers d’electrònica amb Arduino i Scratch -una plataforma per aprendre a programar- a la Biblioteca Maria Àngels Torrents.

Totes aquestes sessions es duran a terme divendres 11 de maig a l’Aula 40.012 de l’Espai Debat, i els horaris són els següents:

  • Repositoris, exposicions virtuals i estructures amb dades enllaçades amb l’Omeka Clàssic i l’Omeka Semàntic de 9:00 a 9:55h.
  • El canvi de sistema de gestió bibliotecària: reptes i oportunitats: el cas de la implementació de Koha a la biblioteca de L’Ateneu Barcelonès de 10:00 a 10:55h.
  • La integració de la informació amb Alfresco al Museu Marítim de Barcelona de 11:30 a 13:25h.
  • Els tallers d’electrònica amb Arduino i Scratch a la Biblioteca Maria Àngels Torrents de 11:30 a 13:25h.

Us esperem a tots i totes per estar al dia de les últimes novetats tecnològiques del sector!

Som una diversitat de BiDes!

La 7a Jornada de Programari Lliure per a Unitats d’Informació està patrocinada per:

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Els pòsters marquen la diferència!

Els pòsters presentats a les 15 Jornades Catalanes d’Informació i Documentació tenen un paper important com a element de comunicació científica que empra el llenguatge visual i la síntesi per a transmetre continguts de valor. Per aquesta raó s’exposaran durant tota la durada de les Jornades en un espai permanent dins de l’Espai Acció.

Tanmateix, a l‘organització de les Jornades això no ens sembla suficient i per aquesta raó organitzem un concurs en el qual es premiaran els pòsters presentats i exposats en funció a dues categories: millor disseny i millor contingut. Els assistents a les Jornades sereu el jurat dels premis i efectuareu les vostres votacions durant l’acte de presentació dels pòsters, el qual tindrà lloc el dijous dia 10 de maig d’11.30 a 12.25 h als cubs 4 i 10.

Tretze són els pòsters que s’exposaran i les temàtiques tan diverses com el crowdsourcing per captar fons documentals, APPs per geolocalitzar equipaments bibliotecaris, Wifi-màrqueting per a biblioteques o una guia de bones pràctiques d’informació mèdica a la indústria farmacèutica espanyola.

Els guanyadors s’anunciaran a l’acte de cloenda el divendres dia 11 a les 12.30 h a l’Auditori.

Som una diversitat de BiDes!

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari

Més sessions de bones pràctiques a les Jornades!

A l’Espai Acció, enfocat en el vessant més dinàmic de la professió, us volem oferir tot un seguit de recursos tan diversos i multidisciplinaris com ho és la nostra professió, que us permetin enriquir la vostra praxi diària. És per aquest motiu que aquesta setmana us desvelem dues noves sessions de bones pràctiques, nascudes arran de la presentació de les vostres comunicacions i de l’afinitat manifesta que tenen entre elles.

La primera és la de bones pràctiques entorn de la biblioteca escolar, un tema clau en la professió i que com tot allò que té a veure amb l’educació, esdevé un tema sensible. Coneixerem la tasca desenvolupada pel Grup de Treball AnoietsXBM; l’experiència de creació d’un club de lectura per a mestres; el projecte Biblioteca i Escola, un projecte col·laboratiu entre la Biblioteca Pública i el programa d’Impuls a la Lectura del Departament d’Ensenyament a Tarragona; així com el paper de la biblioteca escolar dins del Projecte Pedagògic de la Fundació Escoles Garbí i Pere Vergés, el qual té la recerca com a base de l’aprenentatge.

La segona, amb vincles profunds amb la biblioteca escolar i la biblioteca pública i lligada a una de les missions fonamentals de la professió, és la sessió de bones pràctiques al voltant del foment de la lectura. Així, coneixerem en més detall el projecte d’èxit del Consorci de Biblioteques de Barcelona, el Velocirepte, en el qual segurament molts de vosaltres esteu participant, com el concurs de lectura Joc del Dau de la biblioteca Marta Mata de Cornellà de Llobregat.

Us esperem divendres dia 11 de maig de 10.00 a 10.55 h a la sessió sobre Biblioteques escolars, i el mateix dia d’11.30 a 12.25 h a la sessió entorn el foment de la lectura.

Som una Diversitat de BiDes!

Publicat dins de Sin categoría | Feu un comentari