Novetats sobre el llibre digital
En els últims mesos han sorgit nombroses notícies sobre la bona salut del llibre electrònic, com ho confirmen les vendes en l’àmbit anglosaxó, que pugen, situant-se en el 13,6%; i el 37,5% d’augment en la facturació respecte al 2009, a Espanya. La tinta electrònica i la massificació de tablets, entre d’altres factors, ha propiciat aquest augment que facilita a Amazon, Apple i Barnes&Noble ser els amos del sector en detriment de Microsoft Reader, que ha donat de baixa recentment el seu servei Redmondque.
S’estan realitzant estudis d’usuaris, com el de la Universitat de Miami que han de servir per conéixer les expectatives dels usuaris sobre les col·leccions de les seves biblioteques. L’estudi classifica els lectors d’e-books en quatre categories: amants dels llibres, tecnòfils, pragmàtics i amants del paper imprès. I cada vegada sembla més clar que el llibre digital no ha de ser necessàriament equivalent al llibre imprès: segons ens informa l’especialista en llibre digital, Onofre Pauplana, el negoci derivarà en canvis de formats editorials, ja que el concepte de volum temàtic tancat de 300 pàgines funcionava en el món real, en canvi en el digital és una transició, com ho va ser el CD fa un anys.
Les utilitats que poden oferir els e-books comencen a despuntar més enllà del temps d’oci, com confirma l’anunci aquest juliol del nou servei de lloguer de textos escolars per a Kindle que ha llançat Amazon o l’aposta de la Comunitat Valenciana per implantar l’e-book com a alternativa al llibre imprès a les escoles, en concret a 24 dels seus instituts, dins d’un projecte pilot que vol valorar, a part del possible estalvi per a les famílies, la seva idoneïtat com a eina d’aprenentatge. Aquest fet ja s’està estudiant, com demostra l’informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Ramon Llull i el Centre de Tecnologies Ituarte, que senyala la millora en un 4% en el nivell d’ortografia dels alumnes que utilitzen e-books degut, principalment, a la inclusió d’exercicis autocorrectius que incentiven l’alumne a superar-se.
En quant als serveis que s’ofereixen entorn a aquest producte, ens trobem amb un ampli ventall d’opcions: des de cercadors com Inkmesh, per trobar llibres electrònics gratuïts, passant per xarxes socials especialitzades com Readmill o la creació d’e-books, que incorporen valors afegits com música i efectes especials, com és el cas de Booktrack o, sense anar més lluny, el projecte «El Quixot interactiu» de la Biblioteca Nacional d’Espanya.
El Col·legi segueix amb interès el desenvolupament del llibre electrònic, els seus usos a les biblioteques i les noves estratègies de difusió i nous serveis. Per aquest motiu aquesta tardor es posarà en marxa la Comissió de llibre digital, impulsat pel Col·legi i amb la participació de professionals de diferents sectors.